kmt20032003 Kft
magyarEnglishDeutsch
Nemzeti Fejlesztési Terv
 
Új Magyarország Fejlesztési Terv
Kiss Müanyagtechnika
Cégünk története (A cégvezető szemével)

Kiss Miklós, a Kiss Műanyagtechnika Kft. ügyvezető igazgatója tipikus vállalkozói személyiség. A Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett szerkezetépítő mérnöki diplomával a zsebében két munkahelyen is dolgozott, ahol rövid idő alatt az akkor elérhető legmagasabb beosztásba, „főépítésvezetőnek“ nevezték ki. Jó megélhetést, változatos munkát adott, mégis jött egy pillanat, ami megváltoztatta ezt az életérzést. 

Image            Image

 – 1989-ben lakatos kisiparos apósom kezembe nyomott egy MTZ traktor alkatrészt, egy monociklont, hogy ilyet kellene nagy mennyiségben gyártani az Agroker vállalatok részére, mivel akkor abban a világban mindent importból kellett beszerezni. Egyetemi tanulmányaim felidézésének segítségével gyorsan átterveztem a bemutatott alkatrészt, lényegesen egyszerûbben kivetelezhetõ fröccsöntéssel történő gyártását. Hamar megtaláltam azokat a szerszámkészítõ szakembereket, akik az elképzelésemet gyors határidõvel, kifogástalan minőségben megvalósították és letettem a megrendelők asztalára az eredetinél szebb kivitelű, magasabb mûszaki tartalmú alkatrészeket. Akkor már éreztem, hogy ezzel akarok foglalkozni, és mivel azokban az években indultak a magánvállalkozások, hát én sem haboztam: kiváltottam az egyéni vállalkozói igazolványomat. Hamarosan egy mezőgazdasági termelõszövetkezet szakcsoportján belül elkezdtem foglalkozni fröccsöntött részegységek tervezésével, gyártásával. Éves szinten tízezer darab alkatrész előállítását tudtuk felvállalni.
– Azt szokták mondani, hogy az egyik jól elvégzett munka hozza a másikat. Nos, hát velem is ez történt. Igazi lökést adott a vállalkozásomnak Rekard Kft. megrendelése, amely műanyag csapágyak termelését jelentette. Éves szinten 150 ezer darab ilyen egységet kellett legyártani. Mindemellett persze voltak mellékes tevékenységek is, mint például a háztartási műanyagok és a csomagoló tégelyek, flakonok gyártása. Nem titkolom, hogy voltak nagyon kemény idõszakok, amikor minden erőfeszítésünk ellenére majdnem padlót fogtunk.
Az új szakaszt a 1998-as év jelenti. Attól kezdve kezdett kapcsolatunk lenni a modell vasutakat gyártó Märklin céggel, melynek itt Győrben is van gyára. Rövid idő alatt sikerült bizonyítanunk, hogy a nagyon igényes „Märklin minőséget“ folyamatosan, határidőre képesek vagyunk gyártani, és kizárólagos jogot kaptunk az alkatrészek beszállítására. Évekig legfontosabb partnerünk volt a Märklin, sőt olyannyira figyelünk elvárásaikra, hogy az ipari parkba településünk egyik motiválója volt az, hogy számukra just in time módon tudjunk szállítani.
– Mint említettem a vállalkozói lét egyik biztos sarokköve a jól elvégzett munka, aminek a híre minden különösebb erőfeszítés nélkül is sok helyre eljut. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem kell marketing, nem kell partnerkeresõ tevékenység, csak azt mondom, hogy a hírnév is tényezõ a mai üzleti életben.
Cégünk fejlődésének döntő jelentőségű mérföldköve volt 2003-ban amikor a Komáromi Ipari Parkban működő Perlos Kft. „többfordulós versenytárgyalás után“ bennünket választott magyarországi beszállítójának. Ez a finn székhelyû cég az egész világon gyártja a Nokia mobiltelefonok mûanyag alkatrészeit teljes vertikumában. A mai napra ez a megbízás már olyan volumenűre nőtt, hogy át kellett gondolni az egész vállalkozás jövőjét. Korábban Győrújbaráton, a családi házunk mellett épült. Később beköltöztünk a győri házgyár területén vásárolt lényegesen nagyobb műhelybe, majd 2003-tól a Märklin műanyag üzemének átvételekor a gyõri ÉPFU telephelyén bérelt gyártóműhelybe és raktárba tettük át székhelyünket. Növekedni vagy maradni? - ez volt a kérdés. vekedés mellett döntöttem és megalakítottam a teljesen családi tulajdonú kft.-nket és végre felírhattam a cégtáblára, hogy Kiss Mûanyagtechnika 2003 Kft., mellyel szerettem volna hangsúlyozni a kívülállók számára, hogy a vállalkozás magyar családi tulajdon megtartása mellett új fejlõdésû pályán 2003-ban elindult. A növekedés persze kikényszerítette a helyváltoztatást is. Nagyon tetszett a Győri Ipari Park. Ha az ember ide bejön, a rendet érzékeli.
2005 tavaszán megvettük a 2.100 négyzetméteres telket a Bükkfa utcában, és hamarosan nekiláttunk az új épület tervezésének.
Közel 200 millió forintos beruházásunk keretében felépült egy szép épület, amelyben egy 706 négyzetméteres gyártócsarnok és a kétszer 168 négyzetméteres irodai blokk kapott helyet. Már a tervezés idején gondoltam arra, hogy bõvíthetõ legyen a telephely, és örülök, hogy akkor volt bennem ennyi elõrelátás, mert máris fontolgatjuk, hogy a második ütemben a csarnok tükörképét megépítjük, akár még ebben az évben.
– Nyilván nem léphetnénk ekkorákat, ha az árbevétel nem nőne megfelelõ tempóban. 2003-ban 85 millió forintos éves forgalmat könyvelhettünk el, 2005-ben már 385 millió volt a bevétel, és az idei megrendeléseink, illetve az elsõ félév teljesítménye alapján kijelenthetjük, hogy túllépjük az 500 millió forintos nettó forgalmat. Kiss Miklós névjegyén persze ez olvasható, okleveles mérnök, tulajdonos. A tanult szakma, a pontosság, az elszántság és a kitartás rendre meghozta eredményét. Persze csak a nyugott kiegyensúlyozott családi háttér mellett. A cégvezető ma már bízik a sajnos nélküle felnevelkedett gyermekeiben is. A főiskolát végzõ fiának már íróasztala van a papával szemben, felesége végzi a folyamatos HR tevékenységet, kislánya a nyári szünidő alatt bepótolja az évközben elmaradt adminisztrációs hiányosságokat. Az egész család semminemű nehézségtől nem hátrál meg, folyamatosan képezi magát, fejleszti a technikát, megvásárolja a legújabb technológiai fejlesztéseket. A szakoktatási intézményekkel közösen építi a remélhetőleg még biztosabb jövőt.
2006 februárjában költöztünk az ipari parkba, s mára belaktuk az új telephelyet. Sikerült nagyon komoly műanyagipari tapasztalatokkal rendelkező szakembereket toboroznom. Közösen elemeztük a cég helyzetét, lehetőségeit, stratégiai fejlesztésének irányait. Az mindenképpen világossá vált, hogy a KMT szakmai tapasztalata, gépparkja, fejlesztési elképzelései, munkaerő állománya nagy potenciált rejt. Ennek megfelelően fogalmaztuk meg azt a stratégiai gondolatot, hogy két éven belül mind Magyarországon, mind Közép-Kelet-Európában meghatározó műanyagipari szereplővé válunk, mely egyben azt is jelenti, hogy a tavalyi, 640 millió forintos árbevételünk jelentősen emelkedhet, terveink szerint eléri az 1 milliárd forintos szintet. Ehhez természetesen folyamatosan biztosítani kell azt a hátteret, amely a piacokat és kapacitásokat biztosítja.

forrás: Győri Park Press 2006 augusztus és 2007 június

 
 
9027 Györ-Ipari Park, Bükkfa u. 8.    Tel.: +36-96/543-053    Fax: +36-96/543-055